Informatief

 

De Koninklijke Stadsharmonie (K.S.H.) Phileutonia uit Helmond is op 23 oktober 1850 opgericht als “Liederentafel” en in 1862 omgezet naar harmonie. De naam “Phileutonia” kan het beste worden uitgelegd als: “Vrienden met de juiste toon”.
In 1910 verleende de toenmalige Koningin Wilhelmina aan de harmonie het predicaat “Koninklijk” omdat Phileutonia zich jarenlang zeer verdienstelijk had gemaakt voor de Helmondse gemeenschap.

Momenteel heeft de harmonie zo’n 200 leden die zich in diverse geledingen bezig houden met het maken van muziek. Van kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, die kennis maken met harmoniemuziek en –instrumenten terwijl ze blokfluit leren blazen tot onze 6 ‘oudste’ leden die reeds 50 jaar lid zijn. Dit maakt dat we een grote en gezellige muziekvereniging zijn.

Naast de concerten die door Phileutonia worden gegeven, worden ook regelmatig concertreizen gemaakt. Deze reizen zijn niet alleen een muzikale uitdaging, maar bevorderen ook de persoonlijke contacten tussen de muzikanten van de verschillende landen en verenigingen.
Gingen deze concertreizen vroeger voornamelijk naar België en Duitsland, waar in Hünsborn onze zustervereniging huist, tegenwoordig wordt het avontuur ook verder gezocht.
Door een gelukkig toeval heeft het Amerikaanse echtpaar Jim Fozard en Marian Fozard-Singer, tijdens hun eenjarig verblijf in Nederland, gespeeld bij Phileutonia. Dit resulteerde in een concertreis naar Columbia, Maryland USA. Natuurlijk brachten onze Amerikaanse vrienden later een bezoek aan Helmond. Dit was niet de eerste verre reis die Phileutonia maakte, want in 1990 was er een culturele uitwisseling met het Staatsorkest van Kiev in de toenmalige Sovjet Unie (nu Oekraïne). Ook de Philbees hebben inmiddels een aantal concertreizen gemaakt. In 2001 naar Slovenië, in 2007 naar Tsjechië en in 2009 naar Frankrijk.
In het jubileumjaar 2010 werd er in het najaar een reis gemaakt naar Turkije voor alle leden van de gehele vereniging.

© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha