Geledingen

 

Om jong en oud zo veel mogelijk samen, maar op een haalbaar niveau muziek te laten maken, zijn er verschillende geledingen binnen de vereniging.

Jeugdslagwerkgroep
Zodra een jonge/nieuwe drummer enkele lessen heeft gehad van instructeur Willem van Bokhoven, mag hij of zij meedoen in de jeugdslagwerkgroep. Hier wordt geleerd om samen te spelen en te luisteren naar elkaar. Niets is namelijk zo leuk dan, om dat wat je geleerd hebt, te oefenen met mede-slagwerkers.

Pieporkest
Net als de jeugdslagwerkgroep, is het pieporkest bedoeld voor jonge/nieuwe muzikanten. En dan hoef je dus niet piepjong te zijn, maar moet je een paar noten kunnen blazen. Ook als volwassen startende muzikant ben je van harte welkom in het pieporkest.

Slagwerkgroep
De slagwerkgroep speelt ritmisch zeer indrukwekkende muziekstukken, afgewisseld door prachtige melodieuze composities. Deze groep werd opgericht in 1946 en heeft zich ontwikkeld tot een slagwerkgroep op topniveau. Dit weten zij al enkele jaren steeds opnieuw te bewijzen door te spelen in de eredivisie binnen het KNFM.

Philbee-orkest (voorheen B-orkest)
Het Philbee-orkest is uitgegroeid tot een volwaardig, hoogstaand orkest, naast het harmonie-orkest, met eigen concerten en concertreizen. Met een volledig eigen repertoir weten zij van elk concert een ware sensatie te maken. Als onafhankelijk orkest binnen Phileutonia verzorgen de Philbees dan ook eigen vaste jaarlijkse concerten, waaronder het kerstconcert in de kapel van het Elkerliek ziekenhuis.

Harmonie-orkest
Het harmonie-orkest van Phileutonia bestaat uit zo’n 70 muzikanten die allemaal op C-niveau presteren. Met een gevarieerd programma, aangepast aan de gelegenheid, het publiek en het soort concert, is het altijd genieten geblazen. Gedurende een jaar is het harmonie-orkest bij verschillende gelegenheden te beluisteren, zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse muziekevenement de Phileutonia and Friends in het Carat paviljoen in de Warande.

De Hoizeiers
En om het rijtje compleet te maken, mag de kapel de Hoizeiers niet ontbreken. Zij zijn altijd van de partij bij Carnavalsvereniging de Oranjebuurt, wanneer zij de kat de bel gaan aanbinden en zijn ook bij andere evenementen aanwezig. Ook de carnavalsactiviteiten binnen Phileutonia zelf, zoals bijvoorbeeld het vuroitbloaze, worden muzikaal begeleid door de Hoizeiers.

Kapel Hard Zat
De nieuwste geleding bij Phileutonia is kapel Hard Zat. Zij zijn een kapel van 18 jaar en ouder en repeteren iedere vrijdag avond van 20.30 tot 22.00 uur. Ze spelen een breed genre aan bekende en minder bekende muziek en treden op bij verschillende gelegenheden, zoals carnaval en kapellenfestivals.

Jeugdkapel Applaus
Applaus is een kapel voor de jeugd. Je mag bij Applaus zodra je diploma A hebt van een bepaald muziekinstrument. Op vrijdag van 19.00 tot 20.00 hebben zij repetitie. De kapel speelt vooral popmuziek en ook carnavalsmuziek. De kapel doet veel tijdens carnaval maar treed het hele jaar door op.

Pietenkapel
De zwarte Pietenkapel is een onderdeel van de jeugdkapel Applaus, maar ook andere leden van de harmonie mogen hier aan meedoen zodat er elk jaar weer een mooie zwarte Pietenkapel is. De repetities hiervoor zijn gekoppeld aan de repetitie van Applaus. Zij begeleiden het inhalen van Sinterklaas in Helmond en daarnaast treden ze op in de stad bij diverse Sinterklaasaangelegenheden. Deze kapel kan benaderd worden via het algemene e-mail adres of het contactformulier.

© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha