Afbeelding1

Ook dit jaar verzorgt Phileutonia het Kerstconcert in de kapel van het Elkerliekziekenhuis. Het harmonieorkest speelt naast de Highlights from the Nutcracker suite, veelal bekende sfeerwerken vanuit het Kerstrepertoire. Een muzikaal samenzijn, waarbij ook vanuit de traditie White Christmas, Rudolph The Red-Nosed Rendeer en de bekende Kerstliederen niet zullen ontbreken. Patiënten, maar ook hun naasten en andere belangstellenden zijn hierbij van harte welkom.

Wanneer: 16 december – 15:00 uur
Waar: Kapel Elkerliek ziekenhuis
Entree: gratis toegang, collecte na afloop

 

20181118_125407_resized

 

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat vier Helmondse jongens muziek wilden gaan maken en zich inschreven bij de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia. Hans Seijkens (68) kreeg het musiceren met de paplepel ingegoten, zijn vader speelde al in het orkest. Simon Verspaget (68) zat op de St Jozefschool en had daar al klarinetles gehad. Rien Dirks (73) en Piet Giebels (74) zagen de muzikanten op straat marcheren en waren verkocht; zij kozen voor de trompet (later bariton) en de houten trom (later klarinet). Alle vier maakten ze een keuze die bepalend bleek voor de rest van hun leven. De keuze voor Phileutonia bleek een keuze voor saamhorigheid, gezelligheid, kwaliteit en heel veel repeteren. Dat repeteren gebeurde niet alleen op de vaste tijden en locaties maar ook bij de leden thuis op de vrijdagavond en zaterdag. Phileutonia zat in het bloed en is er nooit meer uitgegaan.

Nu, 60 jaar later, kijken de mannen terug op een prachtige tijd met vele hoogtepunten. Daar waren de vele concoursen waar de harmonie prachtige resultaten behaalde, de ontelbare straatoptredens en serenades waarbij de muziek bij de mensen werd gebracht, de mooie en druk bezochte concerten en de concertreizen naar Rusland, Amerika en Turkije. Vooral de reis naar Kiev is de jubilarissen bij gebleven. Toen ze daar in 1990 waren, was daar armoede. De mensen hadden niets maar boden onderdak aan de leden van onze harmonie. De Russische muzikanten hadden instrumenten die soms met touwtjes aan elkaar werden gehouden maar ze speelden de sterren van de hemel. Kiev werd een onvergetelijke reis.

Het mooiste waar de mannen op terugkijken is het enorme gevoel van trots: trots op het blauwe uniform dat ze zo lang mochten dragen, trots op de prachtige muziek die ze mochten maken, trots op het mooie verenigingsgebouw waar ze -na een lange rondreis langs diverse andere locaties, mochten repeteren, trots op de vele speldjes die ze inmiddels van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) mochten ontvangen, trots op de vele vrienden en vriendinnen die ze bij de vereniging hebben gevonden.

E92A7881

© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha