Sinterklaas is nog niet voorbij of Kerst staat al weer voor de deur. Normaal gesproken geeft het Philbee orkest van Phileutonia deze maand een kerstconcert in de kapel van het Elkerliek ziekenhuis. Dit jaar vindt er echter een bijzondere samenwerking plaats tussen ons Philbee orkest en het Helmonds Slavisch koor. Daardoor zullen er maar liefst drie concerten ten gehore worden gebracht.

Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren naar deze speciale muzikale samenwerking, op:

Zaterdag 17 december: O.L.V. Kerk 17.00 uur
Zondag 18 december: Kapel van het Elkerliek ziekenhuis 15.00 uur
Dinsdag 20 december: Kerk in stiphout 20.00 uur

 

Leuk om te vermelden is dat Stadsradio Helmond een opname maakt van het concert in de kapel van het Elkerliek Ziekenhuis. Deze zal tweede Kerstdag uitgezonden worden op Stadsradio Klassiek tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

Graag tot ziens!

 

Om Arie de Kimpe (Commissaris bij Phileutonia) eens, op een van de weinige regenachtige dagen in november, in het zonnetje te zetten, heeft de Koninklijke Stadsharmonie hem vanmiddag voorafgaand aan de wedstrijd tussen Helmond Sport en Willem II in het Lavans Stadion getrakteerd op een Serenade. Terwijl het langzaamaan droog werd en de spelers van beide partijen warm liepen en hun voorbereidingen troffen op de wedstrijd, stelde Phileutonia zich op tussen de tribunes en speelden een aantal marsen voor Arie de Kimpe.

Arie de Kimpe heeft de vereniging in grote mate ondersteund met raad en daad tijdens de voorbereidingen van de Turkije reis, maar ook in Turkije zelf. Met deze serenade voorafgaand aan de wedstrijd door hem gesponsord wilden we onze waardering hiervoor laten blijken.

 

 

Arie de Kimpe in het zonnetje
nov 202011
 

Het Ceciliafeest; een jaarlijkse traditie binnen Phileutonia ter ere van onze beschermheilige waarbij de jubilarissen van de vereniging in het zonnetje worden gezet. Deze keer vonden de festiviteiten op zondagmiddag plaats zodat jong en oud van de partij kon zijn en dat bleek een goede zet. Met muziek van debuterende band Sticks, een heerlijk buffet, karaoke en een loterij met fantastische prijzen, kon de middag niet meer stuk.

Bekijk ook het fotoboek

 

Zoals ieder jaar was de Pietenkapel van Phileutonia weer present bij de intocht van Sinterklaas in Helmond.

Na de intocht en de rijtoer door de stad trad de Pietenkapel op op de Markt naast de troon van Sinterklaas, waar een grote massa kinderen enthousiast meezong met de sinterklaasliedjes.

Bekijk ook het fotoboek.

 

Op zaterdag 12 november was het dan zover, toch wel enigszins gespannen speelden we de laatste passages door in ons verenigingsgebouw op zaterdagochtend om daarna om 11.15 uur in de bus te stappen en de reis naar Zaandam te beginnen. Hoewel dirigent Tom Koster een ieder al een hart onder de riem had gestoken en had aangegeven dat we wat hem betreft al 100 punten hadden verdiend, waren we met z’n allen toch wel ietwat zenuwachtig.

Voordat we in de bus stapten, bereikte ons het bericht dat de vrachtwagen met het slagwerk, dat ‘s ochtends al veel eerder richting Zaandam vertrokken was, boven Utrecht met pech langs de kant stond. Dankzij de inzet van onze president werd er snel een andere vrachtwagen geregeld en konden de instrumenten worden overgeladen en twee leden in de bus instappen om verder te rijden.

De heenreis in de bus was een rustige reis, waar veel mensen spelletjes speelden op hun telefoon, facebook berichtjes plaatsten of gezellig zaten te kletsen.

Eenmaal in Zaandam aangekomen troffen we Sinterklaas met zijn Pietermannen aan die zojuist in het Centrum arriveerden. Dit betekende voor ons dat de brug die we moesten nemen om bij het Zaantheater te komen, open stond en we dwars door het voetgangersgebied moesten rijden.

Het winkelend publiek keek er een beetje raar van op, maar onder politiebegeleiding was ook dat geen probleem.

 

 

Het was inmiddels 14.00 uur en Tom Koster, die met eigen vervoer naar Zaandam gereden was, wachtte ons op. We mochten bijna meteen doorlopen naar de inspeelruimte om daar rustig te kunnen afstemmen en een aantal lastige passages door te spelen voor wie daar behoefte aan had.

Na een laatste toiletbezoek, ingegeven door zenuwen, was om het om kwart voor drie toch echt tijd om naar binnen te lopen, plaats te nemen en ons van onze beste kant te laten horen. Phileutonia werd geïntroduceerd door een van de organisatoren van de KNFM, maar was een zeer snelle spreker. We hoefden niet lang te wachten voordat het teken werd gegeven dat Tom mocht beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

Inspeelwerk The Awakening werd gestart en iedereen kreeg langzaam het vertrouwen in een goede afloop. We waren zeer geconcentreerd en speelden op ons beste kunnen. Ook de daadwerkelijke concours werken: Bulgarian Dances en La Quintenessenza werden vol concentratie en zonder fouten gespeeld. En dan te bedenken dat we daar met onze volledige eigen bezetting zaten en alle solo’s door eigen muzikanten gespeeld werden. We hebben nauwelijks muzikanten gevraagd om ons te ondersteunen op een paar onderbezette plekken na.

Na afronding van Bulgarian Dances zat het erop; we kunnen terugkijken naar een periode van hard werken, maar ook veel saamhorigheid en plezier. Nu was het wachten op het oordeel van jury om 18.00 uur.

Er werd een beetje rondgewandeld in Zaamdam, er werd gezellig met elkaar wat gedronken en zelfs spelletjes gespeeld. Bijna iedereen heeft wel een rondje ‘Stef Stuntpiloot’ mee gespeeld.

Om 18.00 uur was het zover en kwamen de zenuwen toch weer een beetje terug. Heel stilletjes liep iedereen de zaal weer in, waar op dat moment nog een orkest muziek van Queen speelde in de categorie lichte muziek. Zij mochten blijven zitten om na de bekendmaking van de punten van alle deelnemende orkesten het Wilhelmus te spelen. Sander van der Lande en Tom Koster stonden op het podium om de punten en de jury rapporten in ontvangst te nemen. Ons concert werd gewaardeerd met 78 punten en een tweede prijs. Dit was helaas minder dan we hadden verwacht en gehoopt en was dus even slikken.

Tegen kwart voor zeven, met min of meer gemengde gevoelens zaten weer in de bus. Eenmaal rijdende maakten die gevoelens als snel plaats voor de Phileutonia eigen, positieve kijk op het hele gebeuren. Tijdens het uitdelen van bier en fris werd door velen het uniform verwisseld door eigen kleding en werd er stevig gediscussieerd over het concours en de doelstellingen van onze harmonie. Dat iedereen zich daarin kon vinden, bleek uit het meermalen aanheffen van ons clublid “Wij van Phileutonia”.

Na een uurtje rijden, kwamen we in opperbeste stemming aan bij het wokrestaurant “De Mallejan” in Maarssen. Een fantastische locatie met een meer dan voortreffelijke keuken. De voor ons gereserveerde ruimte bood ons de gelegenheid voor ons eigen feestje. Onze president Sander opende dat feestje met een speech waarin hij iedereen bedankte voor hun inzet tijdens de lange aanloop naar het concours. Met name onze dirigent Tom Koster werd bedankt en met applaus bedolven door allen. Het eten, aangeboden door onze commissarissen, was geweldig. Er was een zeer ruime keuze aan buffetten, wokgerechten, sushibars enz. en de drankjes vloeiden rijkelijk. Het was een feestelijke afsluiting van het concours 2011. Rond half elf stapten we weer in de bus en na een voorspoedige, maar ook gezellige reis waren we een uur later weer terug bij ons gebouw.

Hier hebben we het feestje nog eens rustig voort gezet.

Klik op onderstaande links om de gespeelde muziekstukken te bekijken en beluisteren:

Awakening                         http://www.youtube.com/watch?v=GxMVLsTrBVY 

La  Quintessenza              http://www.youtube.com/watch?v=AW7TxAzy-kw

Bulgarian  Dances            http://www.youtube.com/watch?v=K-SYgZa8fHQ

© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha