160 jarig bestaan en 100 jaar Koninklijk

Helmonds oudste harmonie maakt zich op voor een uniek jubileum, Naast het 160-jarig bestaan (oprichtingsjaar 1850) viert KSH Phileutonia het feit dat zij al 100 jaar beschikken over het predicaat ‘Koninklijk’.

In alle geledingen van de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia wordt hard gewerkt aan de organisatie van het Jubileumjaar. Het verenigingsgevoel overheerst bij iedereen die zich inzet om de viering te laten slagen.

Voor de Royal Phileutonia Proms op 4 juli zijn nu en straks zo’n 70 vrijwilligers actief in organisatie en uitvoering. De 15e editie van het inmiddels traditionele evenement krijgt dit jaar een passende programmering.

Een greep uit het programma in stadspark de Warande: familievoorstelling van het Pieporkest en de Tikgroep met Samba Salad, Gerard van Maasakkers (met Philbee’s), Slagwerkgroep met Amerikaans programma en bij de afsluiting Ellen ten Damme met het Harmonieorkest van Phileutonia.

Het volgende onderdeel van de jubileumviering is de reis naar Turkije, waar Phileutonia twee concerten zal verzorgen.

In oktober staat er een reis naar Izmir op het programma. Phileutonia kent een rijke traditie met betrekking tot muzikale reizen. Eerder werden al in Washington, Kiev, Hunsborn en meer recent Slovenie en Aix-en-Provence muzikale vriendschappen opgebouwd.

Ook deze reis is een afspiegeling van de sfeer in de vereniging: naast een groot aantal actieve harmonieleden, gaan commissarissen, bestuursleden, familieleden en vrijwilligers mee.

Het jubileumjaar wordt in november afgesloten met een Jubileumweekend. Tijdens dit weekend, dat plaats zal vinden in restaurant de Steenoven, wordt het jubileum gevierd met bevriende sponsoren, muziekverenigingen en Helmondse senioren.

Op vrijdagavond 26 november het Fundraisingdiner. Daarvoor nodigen de commissarissen van Phileutonia gasten uit en zullen zij tafels verkopen. De opbrengst van deze avond is bestemd voor de jeugdopleiding.

De vereniging zorgt zelf voor de muzikale omlijsting, met daarnaast optredens van Striepke Veur en kunstfluiter Geert Chatrou.

Op zaterdag 27 november vindt het Jubileumfeest plaats, waarvoor alle harmonieën en koren uit Helmond en omstreken worden uitgenodigd om er samen een prachtig muzikaal feest van te maken.

Op zondagmorgen 28 november Koffieconcert “Bij Phileutonia op de koffie” voor Helmondse ouderen uit verzorgingshuizen met medewerking van alle geledingen van de KSH Phileutonia..

Naast deze jubileumactiviteiten is Phileutonia aanwezig in het Helmondse straatbeeld. We vieren dit jaar graag met iedereen die Phileutonia een warm hart toedraagt. Kijk voor meer actuele informatie op de geheel vernieuwde website www.phileutonia.nl .

 

Fijn, 8 mei was het dan zover. Vier jaar na het bezoek van onze drumband aan de Belgische slagwerkgroep, mochten zij weer genieten van het Helmondse. Op zaterdag 8 mei arriveerde onze Belgische vrienden rond 15:00 uur om vlak daarna te beginnen met hun generale repetitie in gebouw de Fonkel.
Na de repetities stond er bij het Phileutoniagebouw een echte frietwagen klaar waar onbeperkt friet en snacks gegeten konden worden. Dit was het eerste echte moment dat beide verenigingen bij elkaar waren en al gauw werden de anekdotes van 4 jaar geleden boven water gehaald. Vooral het drinken van Duvels en de boottocht waren in menig geheugen gegrift.

Om 19:00 uur was iedereen voldaan en maakte men zich klaar om terug te keren naar de Fonkel, waar de Belgen om 20:00 uur het spits af zouden bijten met het concert. Met een waar arsenaal aan gestemd slagwerk brachten ze een goede drie kwartier aan melodische nummers ten gehore. De meeste muziekstukken waren arrangementen van bekende nummers en daardoor heel herkenbaar.

Iets na 21:00 uur hadden de luisteraars (over de opkomst van geïnteresseerden viel overigens niet te klagen) in de pauze een drankje kunnen drinken en was het instrumentarium van de Belgische groep inmiddels gewisseld voor dat van ons. In tegenstelling tot concerten eerdere jaren, bestonden de instrumenten van het eerste blok deze keer uit vuilnisbakken, basketballen en ledematen. Het werd een daverend succes! Het thema van de avond was het Zuid-Westelijk halfrond en de overige nummers bestonden dan ook uit nummers als Route 66, een ragtime (typisch Amerikaans) en tot slot het bekende Oye mi canto. De uitvoering werd beloond met een staande ovatie!

Nadat alle instrumenten weer in de vrachtwagens geladen waren, werd de inmiddels bereikte feestemming voortgezet in het Phileutoniagebouw. Het bleek dat Belgen en Helmonders een prima mix kunnen vormen. Zeker na het nuttigen van enkele pintjes werd muziek luidkeels meegezongen. Wat verder op de avond stond iedereen te swingen (niemand uitgezonderd!) op de dansvloer. Het was tegen 5 uur voordat de echte die-hards gingen slapen…

Op zondag stond eerst een stadswandeling gepland. Onze Belgische vrienden hebben in een notendop kennis mogen maken van Helmond. Daarna werd de koers gezet naar de Bavaria Brouwerij in Lieshout. Alle aanwezigen hebben een rondleiding gehad en naar hartelust kunnen proeven van diverse bieren. Rond 16:00 uur werden er nog wat biertjes gedronken aan de bar bij Phileutonia, waarna de terugreis naar België begon. Het was een fantastisch weekend met goed uitgevoerde muziek en een heel gezellig samenzijn. Als het aan de deelnemers ligt, duurt het zeker geen 4 jaar voordat de volgende uitwisseling plaatsvindt!

Meer foto’s

Tekst: Anouk Penders
Foto’s: Bart Bouwman

 

De slagwerkgroep van Phileutonia pakt op zaterdagavond 8 mei uit in de Fonkel te Helmond. Zij geeft een concert samen met de Slagwerkgroep Deugd en Vlijt uit Willebroek België.

Phileutonia is in 2006 te gast geweest bij de Zuiderburen in hun voorbereiding voor een concours verderop dat jaar. Daar zijn zij bijzonder gastvrij ontvangen en hebben een geweldig weekend gehad.

Het concert staat dan ook in het teken van verbroedering en muzikaliteit.

De slagwerkgroep van Phileutonia presenteert hun programma ‘The New World’, een muzikale reis door het Amerikaanse Continent, met een grote verscheidenheid aan ritmisch en melodisch slagwerk. Een lust voor oog en oor!

Voor de pauze vertoont Deugt en Vlijt haar muzikale kunsten met een zeer gevarieerd programma.

Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is GRATIS. Tussen de beide optredens is ‘n korte pauze.

Wij hopen dat u allen komt luisteren en genieten van een prachtige avond slagwerkmuziek!

© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha