Als je iemand moet opvolgen die al meer dan 60 jaar lid is van KSH Phileutonia en daarvan al zo’n 50 jaar voorop loopt als tambour maître, dan is dat een uitdaging. Toch hebben we iemand gevonden die het stokje, in dit geval de mace, overneemt en Jan van der Sommen gaat opvolgen als tambour maître: Björn Lijten, een muzikant in hart en nieren. Björn volgt niet alleen Jan van der Sommen op maar ook Marcel van Kemenade die jarenlang met grote inzet en enthousiasme de eerste tambour maître ondersteunde.

_E92A7102_res

Björn Lijten begon op 6-jarige leeftijd bij Fanfare Unitas, waar zijn vader tambour maître was. Als leerling slagwerker kreeg hij les van zijn grote voorbeeld, Jan van der Sommen. Hij liep al snel mee met het straatcorps en nam later als concert slagwerker deel aan concoursen en buitenlandse reizen. Toen zijn vader stopte als tambour maître volgde Björn hem op, echter niet zonder daarvoor het vereiste diploma te halen bij Jan Peeters in Tilburg.

Maar zijn ambities gingen verder. Hij haalde het basisdiploma HaFaBra en mocht zelf les gaan geven. Op dit moment is Björn slagwerkinstructeur bij het Woensels Muziekcorps en de gefuseerde slagwerkgroepen van het Geldrops Muziekcorps en van harmonie Sint Lucia uit Mierlo. Daarnaast wordt hij vaak gevraagd als gastmuzikant op Bes bas of als slagwerker. Ook voor KSH Phileutonia is hij geen onbekende, hij was regelmatig gastmuzikant bij concoursen en heeft Jan zelfs al eens vervangen bij een serenade. Hij heeft veel zin in zijn nieuwe opdracht: samen met de muzikanten de kwaliteit van het straatcorps naar een hoger niveau brengen, er vaker met het corps op uittrekken en allemaal samen meer oefenen met exerceren..

Met Björn Lijten hebben we niet alleen een volledig gecertificeerd tambour maître in huis; Björn heeft een jarenlange ervaring, hij is enthousiast, zeer betrokken bij zijn vak, een man van discipline en vakmanschap. Hij is trots op zijn uniform, trots op zijn plek in de harmonie, trots op KSH Phileutonia die hij vanaf nu zijn harmonie mag noemen.

 
© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha