Op zondag 12 april 2015 is ons lid Hans van Genechten overleden. Een dag na zijn 76e verjaardag stierf hij, toch nog vrij onverwacht. Op zaterdag 18 april namen vele leden van Phileutonia, begeleid door het koperensemble, afscheid van hem in het crematorium in Heeze.

In Memoriam: Hans van Genechten

Een leven lang Phileutonia
Hans was  ruim 57 jaar een toegewijd lid van onze vereniging. Als jonge jongen meldde Hans zich aan bij Phileutonia. Na een tijd aspirant lid te zijn mocht hij volwaardig lid worden van de vereniging; zo werkte dat nog in die tijd. Een leven lang met Phileutonia wordt gekenmerkt door veel dierbare gezamenlijke herinneringen en veel anekdotes. Over de avonturen van Hans bij de harmonie, zijn aanwezigheid in de bar, verhalen over zijn diensttijd en ‘Bruintje de beer’ die altijd opgedist moesten worden.

Hans was het collectieve geheugen van Phileutonia geworden. Wie was onze voorzitter in de jaren ’60? Wanneer speelden we de Westsidestory? Waarom vertrokken we ook alweer van ons repetitielokaal aan de Markt in Helmond? Hans wist altijd het antwoord. En hij vertelde je dat op de hem typerende manier: anekdotisch,  vrolijk sarcastisch en met onvervalste Helmondse bromstem.

Grote verdienste
Maar het zijn niet alleen anekdotes die over Hans verteld moeten worden. Hij heeft een grote verdienste voor de vereniging. De laatste jaren speelde Hans bas in het harmonieorkest. Hij was ook jarenlang bestuurlijk actief in de vereniging. Toen hij tegen zijn zin in vanwege zijn gezondheid moest stoppen met werken, vond hij zijn invulling in het runnen van de bar. Hij haalde zijn papieren hiervoor en draaide tot ieders plezier succesvolle bardiensten.

Hans was een groot muziekliefhebber. Opera, operette, klassieke muziek. Hij wist ook veel over deze muziek en over harmoniemuziek. Met veel enthousiasme kon hij hierover vertellen en menig dirigent inspireren.

Vier generaties
Zijn grote trots was het feit dat de familie van Genechten vier generaties lang verbonden is aan zijn Phileutonia. Het was niet toevallig dat Hans als jonge jongen lid werd van Phileutonia. Hij volgde zijn vaders voorbeeld. Dit jaar was Hans 57 jaar lid van de vereniging. Zonder onderbreking van twee jaren militaire dienst zou dit nog een stuk langer zijn. Ook zijn dochter Jacqueline en zoon Marcel werden lid. En tot zijn grote vreugde ook zijn kleinzoon Marc. Een echte Phileutonia-familie, want zijn vrouw Wilma was bij iedere belangrijke gelegenheid aanwezig.

De laatste twee jaar moest Hans onze vereniging helaas vanaf de zijlijn volgen. Actief musiceren was vanwege zijn gezondheid niet meer mogelijk. Toch zorgde Hans ervoor dat hij op verschillende manieren op de hoogte was van het wel en wee van de vereniging. En als het hem werd gevraagd stak hij zijn mening niet onder stoelen of banken. Direct, maar met veel humor en warmte. En dat is ook hoe we nog aan hem terugdenken.  Zijn typerende aanwezigheid zal nog lang in onze herinnering blijven.

   
© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha