2009

 

Proms Beeldmerk

Royal Phileutonia Proms 2009

Zondag 28 juni stond de hele dag in het teken van de Royal Phileutonia Proms. Uitstekend weer, een korte bui, veel publiek en muzikale topacts. Helmond genoot nog lang na van deze schitterende dag. Decor was zoals gebruikelijk het Helmondse Carat Paviljoen in het sfeervolle stadspark de Warande.

Lokaal en nationaal

De Helmondse Rimboband, een orkest van verstandelijk gehandicapten, beet zoals te doen gebruikelijk het spits af. De Phileutonia Proms vormden het decor voor hun 30 jarig jubileum. Het Philbee orkest o.l.v. Adri Tempelaars bracht een bijzonder proms-optreden met medewerking van klassiek pianist Stefan Nguyen en de kinderliedjes van de 9 jaar jonge Eline Mastbroek. Naast een optreden van het eigen Piep-orkest en de Tikgroep ontstond een bijzondere combinatie met de rapformatie Keihard.

De zomerse muzikale dag in het park steeg naar een bijzondere hoogte toen de uit Amsterdam overgekomen Ressurection Singers het podium betraden. Dit koor bestaat voornamelijk uit Surinamers en behoort tot een van de bekendste koren van Nederland. Met 25 personen brachten de Resurrection Singers een mix van gospel, musical en soul. Ze hebben inmiddels een zeer indrukwekkende lijst van (gast)optredens. Ze zongen onder andere met Celine Dion, Stevie Wonder en de Toppers, traden op voor leiders als Bill Clinton, Helmut Kohl en koningin Beatrix, en ook op de Phileutonia proms misstonden ze niet.

Een spatje regen

Het optreden van de PartyCpeer band begon veelbelovend. PartyCPeer is de opvolger van Peer de Graafmachine, de band die met “De schat van het moment” in diverse theaters stond. Met hun repertoire van eigen muzikaal materiaal, gelegenheidsgedichten en bewerkte covers gaan zij aan de haal met elke feestelijke gelegenheid middels interactie ter verhoging van de levensvreugde. Participeren is daarbij speerpunt. En participeren is wat het publiek en muzikanten van Phileutonia deden!

Het leek erop alsof de officieuze Helmondse recordpoging community singing met het nummer ‘de Wallewap’ zou gaan slagen. Tot vele mensen door de plotselinge regenbui moesten gaan schuilen in de ruimschoots aanwezige tenten. Misschien geen record, wel een ontzettend bijzonder, hilarisch en feestelijk optreden.

Eenmaal droog was het tijd voor de trots van Helmond: de sfeervolle Nederpop van Halfvol en catchy sound van Hangover Sunday spraken het jonge publiek erg aan. Het daarop volgende optreden met Russisch thema van de Slagwerkgroep van Phileutonia deed het toch al rijkelijk stromende bier nog meer stromen.

Phileutonia & Friends

Het harmonieorkest van Phileutonia had de eer deze dag af te sluiten. Het massaal toegestroomde publiek genoot van een gevarieerd programma dat voerde van de Franse chansons van Piaf-vertolkster Franka van der Linden naar de Klezzmer-klanken van de begenadigde klarinettist Guido v.d. Ven tot de souldiva Nina van Veldhoven.

Onder leiding van dirigent Tom Koster was het laatste blok gereserveerd voor het harmonieorkest met Petazzie mi Skruwsaws. Wie kent ze niet? Gertrutte, Beppie, Harrie en Silvano. Ze schitterden met hun mooie a-capella muziek, hun grappen en grollen en vooral hun perfecte interactie met het publiek.

Een groots vuurwerk, aangeboden ter ere van het afscheid van beschermheer Jan Swinkels, en een afterparty van de Nederlandse Neil Diamond Jaaring Suurs gaven de dag een gouden randje.

Donwloads:


© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha