Turkije 2010

 

Mede in het kader van het jubileumjaar ging Phileutonia in oktober op concertreis naar Izmir (Turkije).

Phileutonia kent een rijke traditie met betrekking tot muzikale reizen. Door de jaren heen zijn vele muzikale vriendschappen opgebouwd in o.a. Duitsland, België en Frankrijk, maar ook in Amerika (Baltimore en Washington) en de Oekraïne (Kiev). De meest recente concert reizen waren respectievelijk naar Slovenië, Aix-en-Provence en najaar 2009 nog naar musikverein Hoffnung, Hunsborn (D), die wij op 3 juli in het kader van onze uitwisselingsconcerten in Helmond zullen ontvangen. Turkije kent geen Harmonie-traditie, maar ondanks dat, hebben enkele commissarissen van Phileutonia, ter plaatse de nodige contacten gelegd. Phileutonia is daarom bijzonder blij daar welkom te zijn om een tweetal concerten te geven. Naast een groot aantal musicerende leden gingen ook nu weer diverse commissarissen, bestuursleden, familieleden en vrijwilligers mee, wat tevens iets zegt over de sfeer in de vereniging. De organisatie van deze reis ligt geheel in handen van de vereniging.

Op zondag 24 oktober vertrekt het gezelschap met twee bussen naar het vliegveld in Eindhoven. Drie rijen vol met Phileutonia-mensen tijdens het inchecken; dat zag er al heel gezellig uit! In het vliegtuig een serenade van Sjef, Gilian en Emily voor de jarige Rein Hermens. Na aankomst in Izmir ging de reis verder in bussen naar het hotel. Na een lange dag lekker eten, een paar pilskes drinken en dan gaan slapen.

Maandag 25 oktober
Wakker worden met een stralende zon, uitzicht op zee en een drankje binnen handbereik. Een vrije dag om bij te komen van het reizen en te kunnen acclimatiseren; een prima begin van deze concertreis. (Zwemmen in zee en in de zwembaden, in het zonnetje liggen, winkelen in Kusadasi.) ’s Avonds was er entertainment in de vorm van zang en dans. De Phillies deden daar nog een schepje bovenop door enkele nummers ten gehore te brengen.

Dinsdag 26 oktober
Izmir, een stad met zo’n drie miljoen inwoners en een historie die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. In deze stad bevindt zich een prachtige muziekzaal waar het harmonieorkest morgenavond voor ongeveer duizend man mag spelen. Naast het muziekgebouw heeft Izmir ook een aantal andere bezienswaardigheden en uitzichtpunten. Onder leiding van gidsen werd de stad verkend. Na de rondreis was het tijd om naar het muziekgebouw te gaan om te repeteren en de laatste puntjes op de i te zetten. Voor degenen die zelf niet hoefden te spelen, was er een leuke workshop georganiseerd. Na de repetitie zijn met de bus terug naar het hotel om te eten en te genieten van een heerlijke nazomeravond.

Woensdag 27 oktober
De dag van het grote concert. Vlak voor aanvang stroomde de zaal vol. Ongeveer duizend mensen waren speciaal gekomen om naar het benefietconcert van Phileutonia te luisteren. Het gehele optreden stond in het teken van een organisatie die geld inzamelt om kansarme jongeren de mogelijkheid te geven om te kunnen studeren. Na enkele woorden van de gastheer, verschillende hoogwaardigheidsbekleders en onze eigen voorzitter, kon het concert beginnen. De eerste klanken zweefden de zaal binnen en het publiek was muisstil. De gasten waren onder de indruk van de stukken die het orkest ten gehore bracht. Ook bij de optredens van de drumband en Geert Chatrou zag je het publiek zichtbaar genieten. De mensen waren erg enthousiast en bleven na afloop maar klappen. Alle muzikanten kregen zelfs een staande ovatie. Zowel het Turkse publiek als wij hebben enorm genoten. Het was fantastisch!

Donderdag 28 oktober
Deze dag van de concertreis werd gekenmerkt door stormachtig weer. Dat zorgde voor een woeste zee en een prachtige skyline van zonlicht met donkere wolken. Sommigen trotseerden de buien en zijn de stad ingegaan. Anderen hebben zich prima vermaakt in het hotel. Na het geslaagde concert van gisteravond was het fijn om een dagje uit te rusten. ’s Avonds genieten van een leuk avondprogramma in de barzaal van het hotel. Deze show werd afgesloten met een kleurrijk optreden van de Phillies.

Vrijdag 29 oktober
Een druk programma om veel te zien van de omgeving. Een excursie naar Epheze, een bezoek aan het oude stadje Selçuk en de Turkse avond. Onderweg naar Epheze een stop voor enkele uitzichtpunten en om het Mariahuisje te bezichtigen. De gidsen vertelden over Turkije, de geschiedenis van Epheze, het oude stadje en enkele andere bezienswaardigheden. In Epheze speelden het dwarsfluit-ensemble en Geert Chatrou nog enkele nummers in het oude theater. De Turkse avond sloot deze dag spectaculair af met lekker eten, traditionele dansen, muziek en een optreden van onze eigen Phillies.

Zaterdag 30 oktober
De laatste dag in Turkije met stralend weer en een lekkere temperatuur. Uitrusten, wat wandelen in Kusadasi en zwemmen. De concertreis werd ‘s avonds in stijl afgesloten met een dankwoord en de mooie klanken van Phileutonia.

Zondag 31 oktober
Met de terugkomst bij het clubgebouw van Phileutonia, is de concertreis naar Turkije dan echt tot een einde gekomen.

Het was een reis om nooit te vergeten!

© 2012 Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia Suffusion theme by Sayontan Sinha